Jeugd ontdekt


De verborgen schat van Almelo

Of er ooit echt een Romein over de gronden van Almelo heeft gelopen, is niet zeker. Ze zijn boven de rivier de Rijn geweest en hebben de voorouders ontmoet van de Twentenaren, de Tubanten. De Romeinse schrijver Tacitus heeft daar verhalen over gemaakt.

Maar een gebeurtenis uit de tijd van de Romeinen is wel het onderwerp van de wandschildering in het Hofkeshuis. Bijzonder, want waarom zou je iets uit de tijd van de Romeinen in je huis willen?

De opdrachtgever van de schildering, Egbert Hofkes, was onder de indruk van het verhaal. Hij voelde zich er vanuit zijn achtergrond verbonden mee.

Het originele wandschilderij bestaat uit vier grote delen. In Nederland zijn er verder geen afbeeldingen te vinden van Romeinen op deze schaal. De Romeinen spraken in de 18de eeuw al tot de verbeelding en dat doen ze nog steeds.

Jongeren zullen het schilderij, dat in privé eigendom is, zelf niet kunnen bezoeken. Daarom heeft de stichting het Hofkeshuis het project “jeugd ontdekt de verborgen schat van Almelo” opgezet. Dit project levert een boekje op en een website voor de jeugd, onder de naam romeineninalmelo.nl.


Het project wordt op 18 december 2021 gepresenteerd met een expositie in het Kunst-Torentje over de wandschildering.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het Stadsfonds Almelo, het Prins Bernardfonds, het Roggekamp Peitschfonds en is in samenwerking met de stichting Rembrandtschildertjes.

Illustraties door Edwin Bosch. Vormgeving door Emma Ouderkerk. Projectcoördinatie en teksten door Menno Dimitri Ouderkerk.